We worden ons steeds bewuster wat we eten.
Etiketten lezen is niet vreemd meer. Werd je vroeger nog wel eens aangekeken in de supermarkt als je het etiket uitgebreid las, vindt nu niemand dit gek meer.
Ben je bewust met je voeding en je gezondheid bezig dan lees je dat er wordt gesproken over stofjes die ontstaan bij bijvoorbeeld bereidingen of worden toegevoegd aan producten. Voor de hoeveelheid van de stofjes is een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld en daar wordt streng op toegezien. In ons land hebben we de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die zich daarmee bezighoudt.
Als voorbeeld zware metalen, acrylamide wat kan ontstaan bij verhitting van zetmeelrijke producten, resten van bestrijdingsmiddelen of antibiotica, PAK’s (de polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld verbranding van vetten. Het is heel goed dat de NVWA hierop toeziet. Maar wat als je nou veel en dagelijks producten eet die een kleine hoeveelheid van die ongezonde stoffen bevatten in de aanvaardbare hoeveelheid? Dan worden de kleine aanvaardbare hoeveelheden ietsjes meer. Veel van deze stoffen worden niet vermeld op het etiket.
Om dit probleem te omzeilen is het natuurlijk veel beter om zelf de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met Pure en Gezonde ingrediënten en lekker bewust te gaan koken!